Jdi na obsah Jdi na menu
 


ĎÁBELSKY OBDAŘEN 16 ČÁST

„Nechtěl jsem do toho zasahovat, ale mám pocit, že nemám jiné možnosti," řekl Noah van Belleghem, když se po večeři všichni usadili v obývacím pokoji, „a nechtěl jsem to dělat, protože James Magnuson, je můj přítel. Je ze stejné sociální vrstvy aristokratického původu jako my, a užívá stejnou víru, která předurčovala to, že žena mého budoucího manžela, je obeznámena se vším, co manželství obnáší..., nicméně, mám pocit, že jsem se mýlil." Změřil si všechny přísedící pohledem muže, který vždy držel otěže své rodiny a svého rodu pevně v rukou. 

Jared přešel k baru a nalil si skleničku. Opíral se o římsu krbu a jeho čelisti, byly pevně semknuty. Věděl, co chce jeho otec učinit za prohlášení, a věděli to všichni včetně Arwela. Kromě Aiden.

 „Mám plnou důvěru tvého otce," otočil se Noah na Aiden, „dal mi plnou moc a všechna práva nad tebou do doby, než se staneš ženou mého syna. Tvým poručníkem je tvůj bratr, a ten též souhlasí s tím, přijmout veškerá opatření, aby čest naší rodiny, náš rod a tradice, byly zachovány." 

„Nerozumím?!" Vydechla Aiden a rozhlédla se po místnosti. Všichni se na ni dívali s jakýmsi despektem, včetně její chůvy Gerty. 

„Porozumíš!" Povytáhl Noah obočí. Už mu pomalu docházela s nevděčnou, rozmazlenou a prostořekou dívkou trpělivost. 

Její otec si s ní nevěděl rady a díky ní, mu hrozila společenská poprava. To on, ale nikdy nepřipustí. Rodina Van Belleghemů, byla vždy vážena a ctěna.

 Rod, který čítá několik století dozadu a nikdy se nestalo, aby se o nich mluvilo v jistých kruzích tak, jak nyní. V souvislosti právě s Aidou Magnusonovou. 

„Tvé chování, Aido Magnusonová, už mě začíná iritovat," obrátil se na ni přísně, „snad tvůj otec neměl sílu svou dceru zvládnout, ale věř, že já ji mám. A bude ji mít i můj syn, až se stane tvým mužem!"

 „Co tím chcete říci?!" Vykřikla Aiden, „Nepotřebuji od nikoho, aby mi radil v tom, jak se mám chovat! Zvláštně ne od něj!" Zapíchla prst do vzduchu, proti Jaredovy a zpražila ho zuřivým pohledem, „Však jeho pověst mluví za vše!" 

„Pověst muže a pověst ženy, je zcela něco jiného! Myslím, že ti to tvůj otec vštěpoval už od malička, a že to nebereš na zřetel, je tvůj problém, Aido!" Zahromoval Noah.

 Nebyl nadšený z Jaredových sexuálních avantýr, ale to jen proto, že to zasahovalo do jeho přátelských vztahů. Kdyby si své milenky nevybíral mezi jeho společníky, nikdy by neřekl jediného slova. 

Však už od středověku se tradoval různorodý pohled na výchovu a život obou pohlaví. Mužova potence a jeho sexuální apetit, nikdy nikoho nepohoršoval. Dalo by se říci, že byl žádoucí a čím více, tím lépe. Protože se tradovalo, že čím více je muž vybouřený, tím spokojenější bude manželství a nebude pak ani po svatbě hledat povyražení jinde. Ovšem záleželo také na jeho ženě. 

 Opačný pohled byl pak na ženské pohlaví. U dívek se předpokládalo, že do manželství vstupuje coby panna. Dívky, byly vychovány tak, aby muže zcela respektovali. Ctili. Poslouchali. Učily se nezasahovat do mužských záležitostí. Učily se býti dobrou ženou, a to ve všech ohledech. A nejhlavnějším z nich byl ten, být mu dobrou milenkou. 

Od nepaměti, se totiž tradovalo to, že ve spokojené ložnici, vzniká a končí spokojené manželství. Respektive spokojená rodina, a s tím související mužova práce. Všechno začíná a končí v ložnici. A to byl prostě nesporný a dlouholetý fakt.

 Nezdárná, prostořeká a vzpurná žena, byla pak pro muže zhoubou. Jak osobní, tak sociální. A to prostě Noah nemohl připustit. Souhlasil s tím, že se stane Aida Magnusonová ženou jeho syna, a věděl, že jen on, ji dokáže zkrotit, ale cítil, že musí zasáhnout. 

Jared na rozdíl od něj byl k těmto starým tradicím skeptičtější. Neuznával je, ale respektoval. A tak když mu jeho otec sdělil, že musí zasáhnout, přijmul to.

 „Zítra přijede tvůj učitel," obrátil se Noah na Aidu, „a vštípí ti do paměti vše, co se snažil ti vštípit tvůj otec, leč nepochodil!"

 „Učitel?!" vykřikla Aida a pokusila se vstát. Arwelova ruka, ji však zarazila, „nepotřebuji učitele!" Zamračila se, ale Noahův pohled, ji zarazil. 

„Obávám se, že ano! A naučí tě vše! Od poslušnosti, společenského chování, po sexuální výchovu mladých dívek." 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 


Portrét



Archiv

Kalendář
<< květen / 2024 >>


Statistiky

Online: 1
Celkem: 199117
Měsíc: 5244
Den: 145